
TIEDOTE
17.6.2020
Ergonomialla paljon potentiaalia työpaikkojen tuottavuuden ja työhyvinvoinnin lisääjänä
Kuluvana vuonna 35 vuotta täyttävä Suomen Ergonomiayhdistys on maamme suurin ergonomian asiantuntijoita yhdistävä verkosto. Syksyllä 2019 jäsenillään teettämällä kyselyllä yhdistys halusi selvittää, mitä ergonomit pitävät alallaan tärkeänä, ja miten he haluaisivat nähdä sitä edelleen kehitettävän Suomessa. Kyselyyn vastasi kolmasosa aktiivisesta jäsenistöstä. Suurin osa vastaajista toimii opetus-, konsultointi- ja muissa vastaavissa asiantuntijatehtävissä.
Monitieteinen ergonomia
Ergonomia on tieteenala, jonka tavoitteena on työn tuottavuuden ja työhyvinvoinnin lisääminen vaikuttamalla ihmisen ja työjärjestelmän muiden osien vuorovaikutukseen. Ergonomialla tarkoitetaan myös käytännön toimia ja prosesseja, joiden avulla säädellään ihmisen ja työn välisiä fyysisiä, kognitiivisia ja organisatorisia kuormitustekijöitä. Lähtökohtana on kuormitustekijöiden kokonaisvaltainen tunnistaminen.
Pääaineena ergonomiaa opetetaan Suomessa Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa. Ergonomiaan oleellisesti kuuluva systeeminen suunnittelunäkökulma korostuu teknisillä aloilla. Vaikka ergonomiaa terminä ei löydy muiden yliopistojen opetussuunnitelmista, sen ydinsisällöt kuitenkin löytyvät erilaisten kokonaisuuksien alta: työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi, kestävät organisaatiot ja tuottavuus.
Tavoitteena kestävä ja tuottava työ
Ergonomian tavoitteena on tuottaa kestäviä ja tuottavuutta lisääviä ratkaisuja työpaikoille. Ergonomiayhdistyksen kyselyn perusteella jäsenet kokevat, että tämän tavoitteen saavuttamiseksi Suomessa olisi tarvetta paljon nykyistä aktiivisemmalle yhteistyölle työpaikkojen eri toimijoiden välillä. Ergonomian edistäminen työpaikalla edellyttää johdon, työsuojelun, suunnittelijoiden, henkilöstöpuolen ja työterveyshuollon yhteistyötä.
Avoimissa vastauksissa haasteeksi koettiin, että ergonomiaa alana ja ergonomeja ei tunnisteta tuottavuuden ja työhyvinvoinnin kehittämisen asiantuntijoina. Kaiken kaikkiaan laaja-alaisen yhteistyön perustaksi nähtiin juuri ergonomiaosaamisen tunnettuuden lisääminen työelämän eri toimijoiden keskuudessa. Erityisesti esimiesten ja ylimmän johdon osallistamista peräänkuulutettiin.
Ergonomia on työkalupakki
Kyselyn perusteella ergonomia-ammattilaisista yli kaksi kolmannesta pitää työterveystoimijoita ainoina aktiivisina ergonomian edistäjinä työpaikoilla. Haasteeksi muodostuu tällöin työhyvinvoinnin ja tuottavuuden edistäminen erillisinä prosesseina kokonaisvaltaisen kehittämisen sijaan. Kestävien ja tuottavuutta aidosti lisäävien ratkaisujen löytämiseksi tarvittaisiin työpaikkojen sisällä olevaa syvällistä ymmärrystä ihmisen ja järjestelmän moninaisesta vuorovaikutuksesta.
Ergonomian työkalupakki on laaja: työkaluja löytyy niin työolojen säätelyyn yksittäisen työntekijän kannalta kuin työyhteisön ja organisaatiotason kehittämiseen. Ihannetilanteessa työpaikan sisällä työskentelevä, työn ominaispiirteet hyvin tunteva ergonomi osallistaa kehittämistyöhön työpaikan eri toimijat hyödyntäen kunkin erityisosaamista.
Lisätietoja: Suomen Ergonomiayhdistys ry:n pj Arto Reiman, arto.reiman@oulu.fi